Active Living Orion verslaat Dynamo in halve finale Supercup

Active Living Orion verslaat Dynamo in halve finale Supercup

De mannen van Active Living Orion hebben zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van de Supercup 2020. Het team van coach Joris Marcelis won met 3-2 van Draisma Dynamo nadat het twee keer was teruggekomen van een achterstand. Orion treft zondag om 16.00 uur in de finale Amysoft Lycurgus uit Groningen.

Opstellingen

Coach Redbad Strikwerda van Draisma Dynamo koos voor een basisopstelling met Freek de Weijer (spelverdeler), Sjoerd Hoogendoorn (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Wessel Blom (passer/lopers), Maikel van Zeist en Nico Manenschijn (middens) en Jeffrey Klok (libero).

Bij het Active Living Orion van coach Joris Marcelis begonnen drie buitenlandse spelers in de basis: passer/lopers Shalev Saada (Israël) en Adam White (Australië) en middenaanvaller Zakk Hadgett (Groot-Brittannië). Het drietal van overzee werd aangevuld door de vier Nederlanders Markus Held (spelverdeler), Colin Zuijdgeest (diagonaal), Jannes van der Ham (midden) en Rob Jorna (libero).

1e set

In de eerste set was het spelverdeler De Weijer die zijn team aan de goede kant van de score zette met twee opeenvolgende serviceaces. Het zou de opmars betekenen voor een eenvoudige Apeldoornse setwinst. Dynamo stond blokkerend uitstekend opgesteld en neutraliseerde keer op keer de Doetinchemse aanvallen om vervolgens zelf toe te slaan in de transitie. Via 13-10 en 22-15 liep de equipe van coach Redbad Strikwerda ogenschijnlijk moeiteloos uit naar 25-16 setwinst.

2e set

Voor coach Joris Marcelis van Active Living Orion was het ruime verlies van de eerste set reden om snel in te grijpen en hij bracht ex-international Jasper Diefenbach in het veld voor Zakk Hadgett. Diefenbach, die pas gisteren als nieuwe aanwinst werd gepresenteerd in Doetinchem, mocht dus direct zijn waarde bewijzen voor Orion.

Ondanks het feit dat Diefenbach twee jaar weinig heeft gevolleybald, liet hij direct zijn ervaring zien in de tweede set. Hetzelfde deed olympiër Adam White (OS 2012 Londen), die met twee aces zijn team op een 11-8 voorsprong zette. Orion verdedigde tot 19-17 een kleine voorsprong, maar Dynamo kwam op 19-19 langszij, mede dankzij de goed spelende Sjoerd Hoogendoorn. Toch waren het de Achterhoekers die de set opeisten. Dankzij killblocks van Adam White en Jannes van der Ham maakte Orion het verschil boven de twintig punten. Na een fout van Dynamo ging de set met 25-21 naar Orion.

3e set

Active Living Orion kon het hoge niveau van de tweede set niet vasthouden in de derde doorgang. Draisma Dynamo nam onder aanvoering van Sjoerd Hoogendoorn en Jeroen Rauwerdink snel afstand en won de derde set met overmacht: 25-15.

4e set

Afgaand op het verloop van de vierde set leek Draisma Dynamo af te stevenen op een 3-1 overwinning, maar niets bleek minder waar. Active Living Orion richtte zich opnieuw op en was de betere in de vierde set. Sjoerd Hoogendoorn, in de eerste drie sets een van de beste spelers aan Apeldoornse zijde, kwam niet meer in zijn ritme waardoor de angel uit het spel van Dynamo was.

Vechtploeg Orion, dat de laatste jaren bewees nooit voortijdig op te geven, ging steeds meer geloven in een succesvolle comeback en straalde dat uit na ieder punt. Nadat de vierde set met 25-20 werd gewonnen, maakten de Doetinchemmers zich vol vertrouwen op voor de vijfde set.

5e set

Active Living Orion begon blakend van het zelfvertrouwen aan de vijfde set en bracht Draisma Dynamo direct de genadeklap toe door een 6-1 voorsprong te nemen. Coach Redbad Strikwerda bracht Frits van Gestel en Nathan Fullerton in maar ook zij konden het tij voor Dynamo niet meer keren. Het was de ervaren Jeroen Rauwerdink die met een serie van drie punten op rij zijn team nog enige hoop verschafte, maar toen Orion 14-10 scoorde was het pleit beslecht. Het was middenman Jannes van der Ham die met een snoeiharde middenaanval het matchpoint benutte en 15-11 binnentimmerde.

Zondag 16.00 uur finale

Op zondag wordt om 16.00 uur de finale gespeeld tussen Active Living Orion en Amysoft Lycurgus. Lycurgus kwam vandaag niet in actie omdat de heren van Sliedrecht Sport zich moesten terugtrekken vanwege spelers die besmet zijn met het covid-19 virus. De finale van zondag is live te volgen op volleybal.nl

Draisma Dynamo – Active Living Orion 2-3 (25-16, 21-25, 25-15, 20-25, 11-15)

Eredivisie Heren Eredivisie (Bron volleybal.nl)