Bij Van der Ham zijn alle cijfers groen

Bij Van der Ham zijn alle cijfers groen

Voor het team van Jannes van der Ham staat er flink wat op het spel vanavond. De 28-jarige volleyballer uit Uitgeest moet met Orion tegen concurrent Lycurgus in eigen huis in Doetinchem minimaal twee sets winnen om zich te verzekeren van een plek in de finale van de strijd om de landstitel.

Doetinchem Jannes van der Ham heeft voor zichzelf als volleyballer twee doelen gesteld. De twee meter lange volleyballer wil een keer landskampioen en bekerwinnaar worden, voordat hij stopt met topsport. ,,Dit seizoen kunnen we nog de titel pakken, volgend seizoen – ik heb nog een contract voor een jaar- krijgen we nieuwe kansen op het kampioenschap en de beker.

” Het gaat dit seizoen uitstekend bij Orion. Na een mindere start gaat het team aan kop in de kampioenspoule. Hoe groot zijn de kansen op de finale?

,,De bovenste twee ploegen plaatsen zich voor de eindstrijd. Wij spelen de laatste wedstrijd tegen nummer drie Lycurgus, dat zich ten koste van ons kan kwalificeren als het wint. Dynamo staat tweede en ontvangt thuis SSS, dat voorlaatste staat. Ik denk dat wij in het voordeel zijn, want als we met 3-2 verliezen zijn we alsnog door. We moeten echter niet voor die twee sets spelen, maar om te winnen. Dynamo mist haar beste speler en treft in SSS een goed team. Het zou zo maar kunnen dat die ploeg overal naast grijpt. Maar dat geldt ook voor ons. Het seizoen kan zaterdag in een keer over zijn. Dat is vooral jammer voor de spelers die na dit seizoen vertrekken.

Dat was niet op tijd om uitschakeling in Europa en de beker te voorkomen?

,,Het was wel jammer dat we in het Europese toernooi werden uitgeschakeld door het Griekse Panathinaikos. Daar viel voor ons meer uit te halen. In het bekertoernooi verloren we in de kwartfinale nipt van SSS. De afgelopen jaren werden de prijzen in Nederland verdeeld door Dynamo, Orion en Lycurgus, dit seizoen hebben Limax en SSS aansluiting gevonden. De volleybalbond is aan het onderzoeken of er een competitie kan worden gevormd met Belgische clubs, maar die plannen worden minder interessant als het niveau in Nederland in de breedte omhoog gaat.”

Je gaf in een eerder interview aan dat je twijfelde om nog langer door te gaan. Spelen die gedachtes nog steeds? Je bent al vanaf je zestiende topsporter. Op die leeftijd verhuisde je naar Scheveningen om de opleiding tot beachvolleyballer te volgen.

,,Dat is ook de reden dat ik komende zomer het beachen op een lager pitje zet. Ik heb vorig jaar mijn contract bij Orion met twee seizoenen verlengd, omdat ik het nog steeds heel leuk vindt om op hoog niveau te volleyballen. Voor mij is het een hobby.

Ik woon sinds een jaar in mijn eigen huis in Wierden in Twente en wil ook wel eens naar de leuke evenementen waar iedereen het hier in de buurt altijd over heeft. Daar kan ik niet heen als ik de hele zomer de toernooien in de eredivisie beachvolleybal speel. Ik heb meer dan tien jaar zomers op het strand en aansluitend in de zaal gespeeld. Beachen heeft nu even niet de prioriteit. Ook al ging het vorig jaar samen met Thijs Nijeboer verrassend goed. Van de vijf rondes waar we aan meededen, wonnen we er drie en werden we twee keer tweede. Op het Nederlands kampioenschap eindigden we als derde, mijn beste prestatie ooit. Terwijl we helemaal niet zoveel trainden, op ervaring en plezier zijn we heel ver gekomen.”

Is je spel in de zaal ook verbeterd in het afgelopen jaar?

,,Na elke wedstrijd krijgen we de beschikking over de statistieken van onze individuele prestaties. Ik hou dat bij in een Excel-bestand. Tot nu staan de cijfers beter ten opzichte van vorig seizoen. Elke statistiek staat in het groen, ik heb als middenaanvaller op alle onderdelen vooruitgang geboekt. Ik ben vooral op tactisch gebied gegroeid. Ik maak bij blokkeren andere keuzes en ben aanvallend belangrijker geworden. Ik merk dat ik daardoor vaker word aangespeeld en ook bij moeilijkere situaties wordt opgezocht in de aanval.”

Je volleybalt in ieder geval nog volgend seizoen bij Orion, maar wat als er een club uit het buitenland zich meldt? Je behoort inmiddels tot de beste spelers van de eredivisie.

,,Ik heb nog nooit in een buitenlandse competitie gespeeld, dus daar sta ik zeker voor open. Het plaatje moet alleen wel sportief en financieel kloppen. Ik heb namelijk ook een goede baan. Ik heb wel eens een aanbieding van een Belgisch club gehad, maar daarbij ging ik er sportief op achteruit. Ik ben zelf niet naar een buitenlands avontuur op zoek, we kunnen echter altijd praten.”

Bron: Noord Hollands dagblad

Je kan er vanavond nog bij zijn!!
Bestel hier tickets!