Welkom thuis Luuk!

Welkom thuis Luuk!

Ik ben Luuk hoge Bavel, 21 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Doetinchem. Toen ik 7 jaar oud was ben ik begonnen met volleyballen bij Orion, hier heb ik de hele jeugdopleiding doorlopen tot ik op mijn 15e de kans kreeg om naar Papendal te verhuizen en te trainen met het talentteam. In mijn eerste 2 jaar in Arnhem speelde ik nog wel bij Orion in heren 3 en het laatste jaar bij heren 2. Na deze 2 seizoenen heb ik 3 jaar voor het talentteam in de eredivisie gespeeld waar ik na vorig jaar een nieuw avontuur aanging in Amerika.

Hoe ziet de competitie in Amerika eruit?
In Amerika werkt het competitieverband nogal anders dan in de meeste Europese landen. Het is een competitie tussen universiteiten waar veel aandacht wordt besteed aan sport. Er zijn ook zo veel verschillende universiteiten en de afstanden zijn zo groot dat de NCAA, de overkoepelende organisatie die alle sporten verzorgd, opgedeeld is in 4 competities die conferences genoemd worden. Ik speelde zelf met de University of Charleston in de EIVA in het westen van het land. Eigenlijk heb ik een heel goed seizoen gehad in onze conference waarin we 22 wedstrijden wonnen en maar 7 verloren. Helaas ging het in onze playoffs minder en werden we in de kwartfinale uitgeschakeld. Wel heb ik dit seizoen een paar persoonlijke awards verdiend zoals een plek in het All-EIVA first team wat een soort dream-team is van alle spelers in de conference. Op mijn seizoen in Amerika kijk ik dus wel heel positief terug. Het was de eerste keer voor mij dat ik voor zo een lange periode in het buitenland was en dan leer je jezelf wel kennen omdat er niemand is waar je makkelijk op terug kan vallen. Daarnaast heb ik mijzelf fysiek nog meer ontwikkelt, de NCAA is een competitie met veel fysieke spelers en dat is ook terug te zien in het spel dat er gespeeld wordt. Ik heb mij daaraan aan kunnen passen en verbeterd als speler.

Welke volleybalkennis heb je opgedaan tijdens je verblijf in Amerika en welke lessen neem je mee naar het volgende seizoen?
Omdat ik in dit team een van de belangrijke spelers was waar naar gekeken werd en ook heel wat van verwacht werd, heb ik dit seizoen geleerd beter om te gaan met druk van buitenaf en ook mezelf ontwikkeld heb tot een speler die het verschil kan maken voor een team wanneer het spannend wordt.

 

Je komt weer ‘thuis’, hoe voet dit voor jou?
Om weer ‘thuis’ te komen spelen geeft me een heel goed gevoel, ik ben een jaar lang heel ver weggeweest en in de jaren daarvoor heb ik ook niet meer in Doetinchem gewoond. Ik heb hele goede gevoelens overgehouden aan het spelen bij Orion en ook aan de sfeer binnen de club. Ik ken de mensen en om terug te keren op de plek waar het allemaal begon voor mij om mijzelf nog verder te ontwikkelen in een van de beste ploegen van Nederland is voor mij de perfecte stap.

Wat is jouw doel voor aankomend seizoen?
Als doel voor komend seizoen zou ik willen zeggen dat ik persoonlijk altijd bezig ben met hoe ik mijzelf kan verbeteren als speler, ik ben kritisch op mijzelf en kijk dus ieder seizoen waar ik mij moet verbeteren om een completere speler te worden of dat nou fysiek, technisch of mentaal is. Daarnaast lijkt mij het doel met Orion om landskampioen te worden en wederom mee te doen in Europa. De afgelopen seizoenen heeft Orion ieder in de finale van het landskampioenschap gestaan en is het niet gelukt om deze ook binnen te slepen, het is dus een groot doel om met Orion landskampioen te worden. Vorig seizoen heeft het team ook laten zien in Europa mee te kunnen doen en tegen sterke teams weerstand te bieden en ook te winnen, dit zijn prachtige wedstrijden om te laten zien wat we in huis hebben en het is dus ook een doel om het goed te doen in Europa.