Skip to main content

Orion bereikt finale om landstitel na slopende thriller tegen Limax: ‘Eigenlijk begint het nu pas echt’

Orion is nog in de race voor de dubbel. De volleyballers uit Doetinchem hebben de finale van de play-offs om de landstitel bereikt door het Limburgse VC Limax te verslaan. In de vijfde en laatste wedstrijd van een slopende serie geeft de vijfde set de doorslag: 15-11 en 3-2.

Pas in de 24ste set in acht dagen tijd wordt de halve finale van de play-offs tussen Orion en Limax beslist. In de beslissende partij tussen de teams, op woensdagavond, draait het uit op een barrage. Uiteraard, want de marges tussen de beste ploegen van Nederland zijn piepklein.

Waar komt het dan op aan, als het erom gaat? Orion en Limax staan dit seizoen voor de tiende keer tegenover elkaar. De ploegen hebben elkaar in al die tijd helemaal stuk geanalyseerd, de details zijn tot in den treure bekend en geheimen zijn er niet meer. De meeste wedstrijden hebben vijf sets gevergd.

Twijfelachtig pluspunt

Enkel omdat Orion een paar ruime zeges heeft geboekt – onder meer tijdens de bekerfinale in Den Bosch – is de Doetinchemse ploeg licht favoriet. Ook omdat het dankzij de eerste plaats in de reguliere competitie het thuisvoordeel heeft. Al is dat een twijfelachtig pluspunt, want in de halve finale heeft Orion juist de duels in eigen huis verloren en dat rechtgezet met zeges op vreemde bodem.

Maar in die allerlaatste set van de laatste wedstrijd – weer op 0-0 beginnen, alles of niets – speelt dat helemaal niet meer. Doorslaggevend zijn een paar geslaagde aanvallen en een paar foutjes. Of een service van Beau Wortelboer, die via de netband bij de Limburgers op de vloer ploft. ,,Daar moet je ook een beetje geluk mee hebben”, beseft de middenman. Dan is het 10-6 en lijkt de strijd beslist. Maar dat gebeurt pas echt als de Finse aanvoerder Samuli Kaislasalo bij het eerste de beste matchpoint scoort: 15-11.

Euforie

De winst zorgt voor euforie. Wortelboer verhaalt over een bizarre serie wedstrijden, waarin de ploegen elkaar nauwelijks iets ontlopen. Zo is het in de vijfde wedstrijd ook. Orion komt in twee sets snel op voorsprong en is daarna duidelijk beter, maar tussendoor doet Limax hetzelfde (25-17, 18-25, 18-25, 25-17). ,,Wat dan het verschil maakt? Een beetje vechtlust. En simpele dingen goed doen.”

Als coach Dirk Sparidans de cijfers erbij pakt, constateert hij al snel dat de aanval van Orion een beslissende factor is geweest. ,,We zijn stoïcijns gebleven. Niet altijd, wel op de bepalende momenten. En dat je basisdingen goed doet, dat is wel doorslaggevend.”

Broers tegenover elkaar

Als de beslissing is gevallen, zijn er tranen aan Limburgse kant. Maar staan ook de broers Meijs bij elkaar; Alex is een winnaar met Orion, Sil een verliezer met Limax. Steunend op een kruk staat Tom Koops ook op de vloer. Het wegvallen van de passer-loper met een zware enkelblessure heeft Orion de laatste week flink dwars gezeten. Het kost Koops een optreden bij Oranje. Mede omdat Edson Felicissimo – volgende maand wordt hij 40 jaar – Koops goed heeft vervangen, is het voor de favoriet toch nog goed afgelopen.

In de eindstrijd is de komende week de oude rivaal Dynamo de tegenstander. De ploeg uit Apeldoorn sluit een serie tegen Lycurgus winnend af: 3-2. En hoewel Wortelboer en de zijnen alle spieren zullen voelen na de marathonpartijen van de laatste week, stroomt de adrenaline nog door de aderen. Want de nationale beker winnen is leuk, maar de landstitel is veel meer waard. ,,Nu begint het in feite pas.’’

Bron: De Gelderlander

Foto: Ontlading bij Orion na de thriller tegen Limax. © Theo Kock