Shalev Saada gaat voor de top

Shalev Saada gaat voor de top

Achterhoek Orion heeft de 26-jarige Israëlische volleybalinternational Shaley Saada aangetrokken als buitenaanvaller. Zaterdag 26 januari speelde hij zijn eerste wedstrijd tegen Zwolle. Woensdag 30 januari had Shalev onderstaand interview met De Gelderlander:

 

Orion-aanwinst Shalev Saada kent Stein uit de kibboets in Israël

Volleybalinternational

Toen Shalev Saada in december bij zijn club in Polen vertrok, had de volleyballer geen idee waar hij terecht zou komen. Het werd Orion, de club waar ooit landgenoot Alex Stein acteerde.

REMKO ALBERINK

Het was zomaar een zondagavond in Doetinchem. Ver van huis troffen de volleyballers Shalev Saada en Alex Stein uit Israël elkaar. Saada is de nieuwe aanwinst van eredivisionist Achterhoek Orion; Stein speelde ooit jaren als middenman bij Orion en heeft hier zijn tweede thuis gevonden.
,,Het was heel leuk om met Alex te eten,” zo geeft Shaada na de maandagtraining enthousiast aan. ,,Vroeger woonden we in dezelfde Israëlische kibboets. Onze zusjes hebben ook nog samen gevolleybald.”

Dat Saada in Doetinchem terecht zou komen, was voor de 26-jarige Israëlisch international een verrassing. ,,Mijn contract bij KPS Siedlce op het tweede niveau in Polen werd vlak voor Kerstmis ontbonden, want ze konden me niet meer betalen.”
Saada keerde terug naar Israël om er te trainen met het nationale team. ,,Op 9 januari speelden we nog een interland. Daarna begon het lange wachten.”
Een aanbieding van een Israëlische club schoof hij resoluut terzijde. ,,Die competitie ken ik nu wel, daarin heb ik van mijn 16e tot 22ste gespeeld. Ik wil me graag ontwikkelen, als mens en zeker als volleyballer. Ook wil ik wat van de wereld zien.”
Daarbij leidde een contact via zijn manager naar Doetinchem, waar hij een contract voor drie maanden tekende. ,,Als we de finale van de play-offs halen, worden dat vier maanden. Daarna zien we wel verder.”

Veel te kiezen had de Israëlier trouwens ook niet. ,,Zo was het inderdaad niet. Er waren wel wat contacten met clubs uit Bulgarije en Slovenië, maar Orion was het meest doortastend.”
Orion had behoefte aan versterking van een passer/loper annex diagonaalspeler. Zeker na het vertrek van Ivar de Waard naar Italië én de noodgedwongen transformatie van Pim Kamps tot spelverdeler.
Tegen hekkensluiter Zwolle maakte Saada meteen zijn eredivisiedebuut. ,,Ik merkte toen dat de jongens van Orion ambitieus zijn. Ze willen de titel halen.”

Saada heeft al het nodige van de wereld gezien. Vanuit Israël ging hij naar de VS waar hij drie jaar college-volleybal speelde. ,,Dat was een giga-ervaring, alles is daar show”, geeft hij aan, terwijl zijn ogen twinkelen. ,,DJ’s, muziek, cheerleaders en heel veel publiek. Soms wel 2500 man.”
Met het nationale team maakte de 1.97 meter lange buitenaanvaller trips naar onder meer Oekraïne, Letland, Polen en Estland. Hij speelde ongeveer vijftien interlands. ,,Weet je dat ik dat niet precies bijhoud?”

Dromen heeft Saada ook. ,,Ik hoop ooit in Italië of in de eerste Poolse liga te spelen”, stelt Saada. Was zijn oude club in de tweede Poolse divisie dan geen goed opstapje? ,,Het volleybalniveau was okay, maar dat is bij Orion ook heel goed. Het leven in Polen is echter lang niet zoals hier in Nederland.”

 

Foto aanhef: Shalev Saada (5) maakte zijn debuut bij Achterhoek Orion in de wedstrijd tegen Zwolle. Foto: Robert van de Gevel.