Skip to main content

Volleyballers van oranje Orion jagen op eerste hoofdprijs sinds 2019

Active Living Orion grijpt terug naar de rijke historie van de Doetinchemse volleybalclub en speelt in de jacht op eremetaal de rest van de bekerwedstrijden in het oranje. Met de nieuwe kleur wil het eerste team dit seizoen wél een prijs pakken, iets dat de Nederlandse topclub sinds 2019 niet meer is gelukt.

“Dit zijn de maanden en de momenten waar het om gaat”, zegt de Doetinchemse middenaanvaller Beau Wortelboer. “Nu gaat het echt om de prijzen en de belangrijke punten.” Strijdbaar is Orion zeker, maar trainer Dirk Sparidans ziet zijn ploeg wel als underdog. “Nova Tech Lycurgus heeft een abonnement op het winnen van de beker, Draisma Dynamo heeft een abonnement op het winnen van de titel. Als je over twintig jaar kijkt, is de kans tien procent dat we kampioen worden. We hebben te maken met tegenstanders die veel meer ervaring hebben in het winnen van prijzen en wij moeten dat doorbreken.”

Dit weekend wacht in de beker een dubbele ontmoeting met het Groningse Lycurgus, ín het oranje. Het idee voor de shirts ontstond rond de kwartfinale van de beker, waarin het tweede team van Orion werd verslagen door het vlaggenschip. Met de nieuwe kleur wil het eerst team ook de band met de vereniging versterken. “Voor mij is het natuurlijk heel vertrouwd, want ik heb hier de hele jeugdopleiding gespeeld”, zegt de twintigjarige Wortelboer. “Het voelt een beetje als thuiskomen.”

Kampioenspoule

Orion gaat de kampioenspoule om de landstitel als koploper in. Dat betekent een minieme voorsprong in punten. Een garantie op een prijs is dat niet, want de Doetinchemmers sloten in 2021/2022 de reguliere competitie ook als nummer één af. “Voor mij als buitenstaander is het altijd zuur geweest voor ze”, zegt passer/loper Tom Koops, sinds dit seizoen spelend bij Orion. “Ze stonden altijd bovenaan en aan het einde verliezen ze. Nu wordt het tijd om het om te gooien. We moeten prijzen gaan pakken.”

‘Alles doen voor de tien procent’

Hoewel trainer Sparidans de Doetinchemmers als underdog ziet, is Orion gebrand op het behalen van de eerste prijs sinds 2019. “Er is een gevoel van strijdbaar zijn, we willen vechten voor die tien procent en er alles aan doen om te zorgen dat het anders gaat lopen.” Wortelboer sluit aan: “Twee jaar hebben we net misgegrepen, dus ik ben wel extra gemotiveerd. Het speelt voor mijzelf zeker mee.

Bron: Regio8