Wat De Graafschap niet lukt, doet Orion al jaren

Wat De Graafschap niet lukt, doet Orion al jaren

DOETINCHEM – De Graafschap kwakkelt op het tweede niveau in Nederland. Maar de volleyballers van Orion bewijzen al jaren dat topsport in Doetinchem echt mogelijk is.
De club draait al meer dan tien jaar mee in de top van Nederland. Dat leidde tot landstitels in 2012 en 2019. En dit seizoen maakte de Doetinchemse club furore met een spectaculaire internationale campagne, die strandde in de kwartfinales van de Europese Challenge Cup.
Maar hoe krijgt Orion het voor elkaar om zich al zo lang te handhaven aan de top? “We hebben geen geheimen”, zegt algemeen directeur Wijnand Geerdink. “We hebben een behoorlijke historie waar we op kunnen bouwen. We doen al jaren mee in de top van Nederland. We maken ieder jaar weer stappen en we zien het als een uitdaging om bovenin mee te blijven draaien.”
“We willen wel dat het volleybal beter zichtbaar wordt. De media zijn daarbij heel belangrijk. De competitie zou op televisie te volgen moeten zijn. We hebben het Europees geweldig gedaan. In Athene speelden we voor een volle bak, dat was fantastisch. We willen volgend jaar opnieuw hoge ogen gooien in Europa.”

Goede sfeer

Speler Stijn Held uit Barneveld geniet van de prestaties van Orion. “Ik denk dat te weinig mensen beseffen hoe bijzonder het is dat er zo’n topclub in Doetinchem speelt. Er hangt een hele goede sfeer binnen deze club. Ook in het team, daarom hebben we veel vertrouwen. En er wordt van alles gedaan om deze club nog groter te maken. En laten we hopen dat we over anderhalve maand hier met een beker staan.”

Prijzen pakken

“We draaien al jaren goed mee in de top, maar we willen meer”, vindt de ambitieuze libero Rob Jorna. “We hebben een stabiele hoofdsponsor die er voor meerdere jaren geld in stopt. Dat moet zich uit gaan betalen in prijzen. De landstitel is al een tijdje geleden, maar het moet die kant weer op.”
“Het Europees avontuur was een succes. We hebben laten zien dat we ons kunnen meten met de Europese top, want we hebben het Griekse Panathinaikos heel moeilijk kunnen maken door daar uit met 3-0 te winnen. Nu zitten we nog vol in de race voor het kampioenschap. Ik denk dat we het beste team hebben, dus ik heb er heel veel vertrouwen in.”

Competitie met België

Het volleybal krijgt mogelijk een nieuwe impuls. Want net als bij handbal, basketbal en ijshockey komt er mogelijk een gezamenlijke competitie met België. “Het is heel serieus”, weet Wijnand Geerdink. “Alle lampen staan ervoor op groen. Maar er blijft ook een aparte Nederlandse kampioen. Maar het zou sensationeel zijn om kampioen van Nederland en België te worden.”
Ook de spelers zien dat wel zitten. “Het lijkt dichterbij dan ooit”, denkt Rob Jorna. “Dan kun je het niveau van de competitie opkrikken en dat helpt om goede spelers hierheen te halen. En ook om de huidige spelers te behouden.”
Kijk hier naar een reportage over het succes van Orion:
Bron: Omroep Gelderland